Coronablog tijdens Lockdown 1.0
100 berichten van Kunstontmoetingen, van 19 maart 2020 tot 30 juni 2020
20 juni 2020 - De mobiles van Zoro Seigl
93
Zoro Feigl is gefascineerd door beweging. Hij probeert het gedrag van een bewegend voorwerp eerst zo goed mogelijk te begrijpen, om dan de controle te krijgen en het object in te zetten in een nieuwe beweging, een nieuwe belevenis. Hij wordt dirigent, het bewegend object een muziekstuk.
10 juni 2020 - Mono Mendini in Groningen
83
'Mondo Mendini', een ode aan de ontwerper van het Groningermuseum, de Italiaanse architect en designer Alessandro Mendini, deze tentoonstelling als postume hommage aan zijn veelzijdige persoonlijkheid en een retrospectieve van zijn werk, een visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.
7 juni 2020 - Ann Veronica Janssens in Louisiana.dk
80
Een virtueel uitstapje naar het Louisiana Museum of Modern Art, een echt ' instituut' in het landschap van de internationale hedendaagse kunst. Momenteel en verlengd tot 21 juni loopt er een tentoonstelling van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens, ‘Hot Pink Turquoise’.
4 juni 2020 - Chris Maene Straight Strung Grand Piano
77
Piano's Maene, een familiebedrijf uit Ruiselede (W-Vl). Een bedrijf om te koesteren. Want, op Steinway & Sons in Duitsland na, zijn er geen pianobouwers in Europa overgebleven. En ze blijven innoveren. Eerst met de unieke 'Chris Maene‘ rechtsnarige concertvleugel, dan weer met de Viñoly-Maene piano.
26 mei 2020 - De loop der dingen, een perpetuum mobile
68
Vandaag gaat het over de komende tijd, het verloop der dingen, van oorzaak tot gevolg, of hoe van het één het andere komt. Een reflectie op de kettingreacties in de schepping, de evolutie van de schepselen, de generaties van schepsels en scheppingen in de kosmos. Toeval? opgezet spel? of is er controle mogelijk over het lot?
17 mei 2020 - of toch niet meer? Tip! Het Kunstuur
59
Vanaf 18 mei mogen de musea weer open, weliswaar onder strikte voorwaarden. Misschien wacht je nog liever wat af en dat is heel begrijpelijk. Maar hier een goed en veilig alternatief, als start van postcorona-kunstbeleving: het Kunstuur, in de H. Geestkapel in Mechelen,
13 mei 2020 - Shao Fan, tussen waarheid en illusie
55
Lucas De Man, een Vlaming in de Nederlandse media en kunstscène heeft het over ONT-MOETINGEN, als momenten van 'niet moeten'. We ontmoeten hem in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch bij een expositie van de Chinese hedendaagse kunstenaar Shao Fan
9 mei 2020 - De virologische bubbel van Tomás Saraceno
51
Virussen zijn net als wij mensen: ze hebben nood aan contact om te overleven, ze zijn via allerlei 'draden' aan elkaar verbonden. Geïsoleerd leven in een bubbel, dat is onwezenlijk. De Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno zag het reeds aankomen....
26 april 2020 - Yayoi Kusama, wereldrevolutionair via kunst
38
Deze corona-crisis wordt een mijlpaal in onze geschiedenis, dat is nu wel duidelijk. Een wereldoorlog waarvan we de gevolgen nog niet kennen. De hele wereld in de greep van één en dezelfde onzichtbare vijand. “We shall fight this terrible monster.”
25 april 2020 - Hammershøi, de dichter van de stilte
37
'De dichter van de stilte', het liefst schildert hij de stilte, met taferelen die leeg en verlaten zijn, met alsof hij de alledaagse realiteit wil ontvluchten en zich koestert in de stilte van de innerlijkheid, en verlangt naar iets dat ongrijpbaar is.
22 april 2020 - Bêka & Lemoine's film 'Koolhaas Houselife'
34
Video’s over architectuur zijn niet altijd boeiend. Meestal zijn ze gemaakt om indruk te maken. De mensen spelen er een bijrol. Niet zo bij lla Bêka & Louise Lemoine. In hun architectuurfilms staat de mens op het voorplan, niet altijd de bewoner of eigenaar, maar de poetsvrouw, de ruitenwasser,...
18 april 2020 - Léon Spilliaert
31
Léon Spilliaert was een slechte slaper. Hij ging dikwijls wandelen tijdens de nacht, op de dijk in Oostende, of in de straten van Brussel. Hij schilderde dan ook graag onpeilbare dijk- en zeegezichten bij nacht. Onwezenlijk en leeg, zoals de stranden er nu bij liggen zelfs in klaarlichte dag.
14 april 2020 - Brieven in tijden van corona
27
Vandaag iets over de nostalgie van brieven schrijven, een verloren vorm van communicatie, bedachtzaam en traag. Woorden gewikt en gewogen. De radiostilte tussen het sturen van een brief en het ontvangen van een antwoord als een ruimte van verlangen en nieuwsgierigheid.
10 april 2020 - Mattheuspassie van J. S. Bach
23
Goede Vrijdag. Dag van het passieverhaal en de kruisweg. Dag van alle pijn en leed in de wereld. Dag van het besef van onze nietigheid en onmacht, ondanks goede wil, verstand en technologie.
Gelukkig weten we dat weldra Pasen komt. Dan kunnen we weer uitkijken naar een betere toekomst.
1 april 2020 - De spraakverwarring voorbij
14
De Babylonische spraakverwarring wordt afgeschilderd als een nieuwe erfzonde waarmee de mensheid belast is. Iets negatiefs dat maakt dat mensen elkaar niet meer begrijpen, vervreemden van elkaar, ruzie maken, oorlog voeren, etc. Nochtans ziet elk volk zijn eigen taal als iets om te koesteren, terwijl het Engels de lingua franca wordt. Frank Westerman schetst een toekomstbeeld.
30 maart 2020 - Slamdichteres Lisette Ma Neza
12
In 2017 wint Lisette Ma Neza het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Lisette Ma Neza kreeg haar liefde voor de taal ingelepeld door haar Rwandese ouders. Heel bijzonder is haar slamgedicht in deze tijden van corona-lockdown. "Ik heb er voor gekozen een gedicht te schrijven over mentale zorgen thuis in deze quarantainedagen".
29 maart 2020 - Bernard Dewulf, Fragmenten uit Oostende
11
Met de website http://www.citybooks.eu/nl, een initiatief van deBuren, kan je reizen zonder je te verplaatsen. Via kortverhalen, gedichten, essays en foto’s van ondertussen al 26 steden en meer dan 120 internationale schrijvers en kunstenaars maak je kennis met interessante steden. We houden halt in Oostende.
27 maart 2020 - Bart Moeyaert
9
Nu we allemaal in huisarrest zitten, is het leuk om bij bekende mensen thuis binnen te gluren en hun leefwereld te ontdekken. Met de Klara reeks ‘Dagelijkse kunst’ 'duiken we in hun universum vol alledaagse schoonheid'.
Zo is er ook een filmpje van de schrijver Bart Moeyaert.
26 maart 2020 - Roy Andersson
8
‘About Endlessness’, een film van Roy Andersson. 32 scènes gefilmd met een vaste camera als een totaalshot, in één enkele take en zonder montage, echte ‘tableaux vivants’ of 'living paintings' als schilderijen die tot leven komen en zich inspireren op Bruegel en Hopper.
24 maart 2020 - Bruegel
6
Van Camus naar Bruegel. Het surrealisme van onze quarantainetijd spookt door mijn hoofd. Terwijl een virus alle bedrijvigheid stillegt en de mensen in huisarrest 'gevangen' zet, viert de zon de lente en verwarmt de aarde met haar gloed. Met andere woorden, ze trekt er zich niets van aan. In het schilderij “Val van Icarus” valt het op hoe het leven gewoon zijn gangetje gaat, terwijl in de onmiddellijke nabijheid zich seen drama afspeelt. Deze absurde onverschilligheid van het leven was ook het thema bij Camus.