Blijf-in-je-kot
61
Coronablog 2020 n°
19 mei 2020 - In de wolken met Google Arts & Culture
We zijn in de wolken, virtuele wolken wel te verstaan, de ‘Google Clouds’, met hun project Google Arts & Culture.
We zijn in de wolken, virtuele wolken wel te verstaan, de ‘Google Clouds’, met hun project Google Arts & Culture. Je kan er naartoe met je PC, tablet of smartphone. Voor tablets en smartphones is er een app (te downloaden vanaf Google Play voor Android of App Store voor iOS). Voor kunstfanaten een digitale schatkamer en een bezoek meer dan waard. Want er is van alles te beleven. Bedankt voor de kleurentip, Emmy V.!
Google Arts & Culture is een non-profit initiatief van de Google Cultural Institute. Zoals met hun Google Books wil Google helpen om cultureel materiaal te inventariseren en te digitaliseren en zo de publieke toegankelijkheid te verbeteren. Er worden akkoorden gesloten met de grote musea en kunstinstellingen (nu reeds meer dan 800!) waardoor ze de Google technologie kunnen gebruiken in ruil voor het openstellen van de collecties. Op die manier wordt Google Arts & Culture een immense virtuele tentoonstellingsruimte. Voor de musea en kunstinstellingen fungeert het niet alleen als een digitaal archief, het lokt ook bezoekers naar de musea en cultuursites, want uiteindelijk wil men wel het kunstwerk in het echt bewonderen.
Google gebruikt verschillende bestaande technologieplatformen om de kunstwerken toegankelijk te maken en interactief te bekijken/bestuderen:
Google Art Camera – een techniek om kunstwerken grote resolutie te digitaliseren, zodat kan ingezoomd worden op de kleinste details
Google 360 video’s – om een panoramisch overzicht te krijgen op een cultuursite
Google Street view – dezelfde technologie als gebruikt in Google Maps om vrij rond te wandelen in musea en exposities
Google Open Gallery – technologie voor musea om online tentoonstellingen te creëren, compleet met beeld, tekst en geluid, maar steeds interactief.
Dat klinkt allemaal fantastisch. Maar zijn er dan geen valkuilen? Google is toch een commercieel bedrijf, dus waarom doen ze dat? Er is geen reclame en voor de gebruiker is alles gratis. Maar dit project is uiteraard onderdeel van het grote Google, en heel waarschijnlijk gebruik je reeds heel wat andere Google producten, zoals Chrome, Android, Google maps, YouTube of hun Chromebook. Er is dus een indirect terugverdieneffect. En er zijn wel verplichtingen voor de instellingen en musea wat betreft gebruiksrecht en licenties naar derden toe. Daar hoopt Google dan wel op termijn munt uit te slaan. Als individuele kunstliefhebber kunnen we alleen maar genieten van het aanbod.
Wat is er te zien Google Arts & Culture, en vooral wat is er te doen?
Bezoek een top museum of expositie
Reis naar een historische site en bezoek met Street View
Bekijk een bepaald kunstwerk van hééeeel nabij
Duid een tijdstip aan op een tijdsband, en je krijgt kunstwerken van die tijd te zien
Selecteer op kunstrichtingen, kunstenaars, locaties of onderzoek via Google Maps wat er waar te zien is.
Kies je kleur en je krijgt een reeks kunstwerken te zien in je favoriete kleur
Bouw je eigen virtuele kunstgalerij door je favoriete kunstwerken te markeren
Maak een selfie met je smartphone en laat het veranderen in een kunstwerk of kijk welk personage uit één of ander kunstwerk op jou gelijkt.
.....
Elke dag zetten ze een museum in de kijker met een korte video, te zien op hun YouTube-kanaal.
Werkelijk onuitputtelijke mogelijkheden om een hele dag in kunst te verdwalen. Maar uiteindelijk blijft toch een gevoel van vervreemding hangen. Was ik nu maar ter plaatse, om de "genius loci" rond het kunstwerk op te snuiven? Een virtueel museum is ongetwijfeld een meerwaarde, maar kan de echte ervaring toch niet vervangen.
Tenzij in deze coronatijden is deze kunst in de wolken toch best te genieten.