Blijf-in-je-kot
34
Coronablog 2020 n°
22 april 2020 - Bêka & Lemoine's film 'Koolhaas Houselife'
Video’s over architectuur zijn niet altijd boeiend. Meestal zijn ze gemaakt om indruk te maken. De mensen spelen er een bijrol. Niet zo bij lla Bêka & Louise Lemoine. In hun architectuurfilms staat de mens op het voorplan, niet altijd de bewoner of eigenaar, maar de poetsvrouw, de ruitenwasser,...
Video’s over architectuur zijn niet altijd boeiend. Foto’s, ja, dat doet dromen. Maar video's van architectuurcreaties zijn meestal gemaakt om indruk te maken. Tegenwoordig gebruikt men drones om luchtopnames te maken alsof we vogels geworden zijn. Maar als levende mens kan je een gebouw nooit zo ervaren. Op zich wel spectaculair, maar het zegt weinig over hoe de architectuur inwerkt op de mensen die er wonen of werken. In de meeste architectuurfoto's en -film zie je ten andere ook weinig mensen figureren, hoogstens enkele silhouetten op de achtergrond, en niet herkenbaar.
Niet zo bij de architectuurfilms van lla Bêka & Louise Lemoine. Daar staat de mens op het voorplan. De filmmakers lopen met de camera subtiel in het kielzog van een persoon wanneer hij een gebouw binnengaat en volgen ongemerkt zijn doen en laten tijdens zijn activiteiten in het gebouw. Die persoon is niet de eigenaar van de woning of de CEO van het bedrijf dat net investeerde in een nieuw kantoor. Voor zijn Guggenheimfilm volgen de regisseurs de ruitenwasser. In de film “Koolhouse Houselife” volgen zij de schoonmaakster tijdens haar activiteiten in het huis, een super-modernistische villa in de buurt van Bordeaux van de befaamde architect Rem Koolhaas. Uiteraard een subliem ontwerp, met prachtige uitzichten op de omgeving, met allerlei technische spitsvondigheden en luxe-attributen. Maar de combinatie met een doodgewone schoonmaak met dweil en borstel en stofzuiger werkt heel grappig, met zelfs een satirische ondertoon. De tegenstelling arm-rijk is dan niet meer ver weg, een controverse die Rem Koolhaas ook niet schuwt, want in zijn ontwerpen probeert hij altijd goedkope materialen te combineren met luxe.
De film (60 minuten) is opgebouwd uit 24 fragmenten, waarbij de schoonmaakster de hoofdrol speelt. En gaandeweg leer je niet alleen iets over het geniale gebouw, maar ga je ook gissen naar wie de eigenlijke bewoners zijn.
Op youtube zijn alleen trailers te zien. De integrale versie kan je wel kopen op de website van de filmmakers http://www.bekalemoine.com/buyit.php of huren via vimeo on-demand https://vimeo.com/ondemand/koolhaashouselife
Hier een drietal zeer korte trailers.
In de eerste zie je de schoonmaakster 's morgens de gordijnen openen. Het lijkt op een operavoorstelling die zal beginnen.
Dan, in de tweede trailer is de schoonmaakster op weg naar de bovenkamers met al haar poetsgerief.
In de derde trailer een fragment waar de technologische spitsvondigheden voorgesteld worden alles een ballet op de noten van een Weense wals. Echt heel grappig.
Heb je iets meer tijd, kijk dan ook nog hier naar een interview met de Italiaan Ila Bêka, getiteld ‘The emotion of the space’. In het interview bespreekt hij enkele van hun films, zoals de film Koolhaas Houselife, de film over BIG's 8 House in Copenhagen en over een woonproject Moriyama House.