top of page

Blijf-in-je-kot

35

Coronablog 2020 n°

23 april 2020 - Dance can bring us together

Vandaag gaat de aandacht naar ballet. Bijna alle gezelschappen zetten vandaag opnames van vroegere voorstellingen online. Dat resulteert in een ongelooflijk aanbod, toch wel één van de positieve kanten van deze lockdown.

23 april 2020 - Dance can bring us together
23 april 2020 - Dance can bring us together

Vandaag gaat de aandacht naar ballet. Dat was een tip van één van de cursisten. "Wel even iets anders, maar toch ook kunst!"


Bijna alle gezelschappen zetten vandaag opnames van vroegere voorstellingen online. Dat resulteert in een ongelooflijk aanbod, toch wel één van de positieve kanten van deze lockdown. Een troost voor de trouwe bezoekers die hun vertoningen afgelast zien, maar ook een uitnodiging voor nieuwe fans die hopelijk na deze crisis zin krijgen om uitvoeringen life te bekijken en hen zo ook financieel steunen. Hier een kleine selectie.


Op 7 april presenteerden we reeds op deze blog de film Rosas/Rain over de Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker (geboren in Mechelen!) en haar dansgezelschap Rosas met één van haar meest wervelende en kenmerkende voorstellingen ‘Rain’ op muziek van Steve Reich.


Eergisterenavond streamde het English National Ballet de opname van de première van  ‘Broken Wings’ , een werk van choreografe Annabelle Lopez Ochoa over het leven en werk van Frida Kahlo. Nog t/m 24 april te bekijken op youtube: https://youtu.be/CC4PWGhrwsc. Het ENB zal vanaf nu elke woensdag een nieuwe voorstelling online plaatsen.De trailer van ‘Broken Wings’ blijft ook nadien te bekijken en geeft alvast  een voorsmaakje.


Ook het Nederlands Danstheater plaatst elke week een nieuw modern ballet online. https://www.ndt.nl/ndtv/. Van 17 april t/m 24 april is 'MIDNIGHT RAGA' te zien, van choreograaf Marco Goecke  

https://vimeo.com/408336544


Neem ook een kijkje op hun youtube kanaal voor nog meer opnames of fragmenten https://www.youtube.com/user/neddanstheater


En tijdens deze lockdown maakten de dansers deze pittige ‘blijf-in-je-kot’ dans: #QUARANTINECREATION. 'Stay home and keep on dancing'.

https://youtu.be/r_pkFfGLHzU


Idem voor Scapino Ballet Rotterdam dat elke week een modern ballet op de site plaatst, zie hun youtube kanaal https://www.youtube.com/channel/UCjWVFmiZOYI-fGHbP9M6uSw


T/m 26 april is de balletvoorstelling ‘Henry’ te bekijken. Daarin vertelt choreograaf Itamar Serussi een persoonlijk verhaal met een stortvloed aan beelden, soms poëtisch, dan weer recht voor z’n raap. Kortstondige ontmoetingen komen en gaan in een razend tempo, als een pop-up store van emoties. De opzwepende mix van dance, pop en techno is van componist Richard van Kruysdijk.


En tenslotte in Antwerpen, heeft de Opera Ballet van Vlaanderen een selectie van de beste opera's en balletten uit de afgelopen seizoenen online gebracht:

· La Juive (Jacques Fromental Halévy): opera met alles erop en eraan

· Parsifal (Richard Wagner): vier uur sublieme muziek

· Rusalka (Antonín Dvořák): een ontroerende ontmoeting tussen opera en ballet

· Bach Studies (Benjamin Millepied): fysiek, maar emotioneel spektakel

· Ma Mère l'Oye (Jeroen Verbruggen): een sprookje vol humor en emotie

· Sadko (Rimsky-Korsakov): bombastisch en briljant

· Mea Culpa (Sidi Larbi Cherkaoui): ballet dat je aan het denken zet


Update april 2021: de lijst van online aanbod is ondertussen aangepast:

1. Bach Studies (Benjamin Millepied): fysiek, maar emotioneel spektakel

2. Ma Mère l'Oye (Jeroen Verbruggen): een sprookje vol humor en emotie

3. Sadko (Rimsky-Korsakov): bombastisch en briljant

4. Mea Culpa (Sidi Larbi Cherkaoui): ballet dat je aan het denken zet

5. Pond Way (Merce Cunningham): meditatieve ode aan een danslegende

6. Samson et Dalila (Camille Saint-Saëns): het fanatisme blootgelegd

7. Exhibition (Sidi Larbi Cherkaoui): verlangen naar een ongrijpbaar verleden

8. Infinite Now (Chaya Czernowin): een bekroonde wereldcreatie

9. Choreolab-creaties van Juliet Burnett, Drew Jacoby en Shelby Williams


Voor 'Mea Culpa' liet choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui zich inspireren door ons koloniale verleden in Congo. Hij bekijkt thema’s als ongelijkheid en discriminatie zowel vanuit het perspectief van daders als dat van slachtoffers. Mea Culpa is een voorstelling vol ongemakkelijke vragen, die je vast en zeker aan het denken zet. Hier integraal te bekijken. https://youtu.be/g2c4LrskJg0

23 april 2020 - Dance can bring us together
bottom of page