Blijf-in-je-kot
5
Coronablog 2020 n°
23 maart 2020 - Camus
Sommige overleden auteurs kennen plots een revival, ze beleven hun renaissance. En dat lijkt nu te gebeuren met Nobelprijswinnaar Albert Camus omwille van zijn boek ‘La Peste’.
Sommige overleden auteurs kennen plots een revival, ze beleven hun renaissance. En dat lijkt nu te gebeuren met Nobelprijswinnaar Albert Camus omwille van zijn boek ‘La Peste’. Geen gezellig boek natuurlijk. Waarschijnlijk heb je dat ook als verplichte lectuur in je jeugdjaren gelezen en is het plot ergens in je onderbewustzijn blijven hangen: burgers in quarantaine die in vreselijke omstandigheden sterven, de enig overgebleven dokter die bijna machinaal blijft verder werken, de geïsoleerde bewoners die hun gevoelens van angst en opsluiting proberen in bedwang te houden, en uiteindelijk het vaccin dat de redding brengt. Ook andere soortgelijke boeken worden vanonder het stof gehaald. Maar met Camus is het toch anders. Hij had een boodschap voor de mensen, een boodschap die nu wellicht wat meer aandacht waard is.
Geschreven in 1947 als allegorie voor het leven in het bezette Parijs van de oorlog, gaat hij niet op zoek naar waarom het zover gekomen is, maar biedt hij een soort handleiding voor slachtoffers van dramatische gebeurtenissen, of die nu van menselijke oorsprong zijn zoals een oorlog of door ziektes of natuurrampen ontstaan zijn. Voor Camus is dat niet relevant, het lot voor de slachtoffers blijft immers gelijk. Hij schrijft over de mensen en hoe ze zich collectief gaan gedragen in deze situatie, hoe alles focust op overleven en de rest bijzaak wordt, hoe de afzondering ook op de mentale gezondheid, de gedachten en het vrijheidsgevoel inbeukt.
We leven in een absurde wereld, zegt Camus, maar het is zaak je van die absurditeit bewust te worden, om te gaan met ons lot en weten dat alleen solidariteit en medemenselijkheid een leefbare uitweg biedt om het absurde te bestrijden.
Zonet vond ik dit fragmentje uit ‘De Wereld Draait Door’ op NPO1, uitgezonden op 19 maart. Matthijs van Nieuwkerk interviewt cabaretier en filosoof Tim Fransen en vraagt hem waarom ‘De Pest’ nu opnieuw bestseller wordt.
Klik hieronder om dit boeiende interview van 10 minuten te bekijken, of surf naar de pagina's van bnnvara.
https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/artikelen/boek-de-pest-van-camus
https://download.omroep.nl/bnnvara/2020/03/19/20200319-dwdd-tim.mp4