top of page

Blijf-in-je-kot

47

Coronablog 2020 n°

5 mei 2020 - Wonderlijke verhalen

De wonderen zijn de wereld niet uit. Ze komen vaker voor dan we beseffen. Ze scheppen verwondering en kleden het leven aan. Wonderlijke gebeurtenissen, dat maken we allemaal toch mee?

5 mei 2020 - Wonderlijke verhalen
5 mei 2020 - Wonderlijke verhalen

De wonderen zijn de wereld niet uit. Ze komen vaker voor dan we beseffen. Ze scheppen verwondering en kleden het leven aan. 


Wonderlijke gebeurtenissen, dat maken we allemaal toch mee? De geboorte van een kind, de genezing van een ernstige ziekte, een ontsnapping aan de dood, een onverklaarbare gebeurtenis of ontmoeting, de verwondering van een heldere sterrennacht, een wonderbaarlijke kunstervaring,..…De meerderheid van de mensen gelooft in wonderen of toch tenminste in wonderbaarlijke ervaringen, d.w.z. gebeurtenissen waarvoor niet direct een rationele verklaring is.


In het Catharijneconvent in Utrecht loopt (liep?) een tentoonstelling over ‘Allemaal wonderen’, een tip die we kregen van Michiel H.: van Rembrandt, Mondriaan, Viola en Abramovic tot bijzondere ervaringsverhalen van 'gewone mensen'. Wat zich tussen hemel en aarde afspeelt, is de kunst van het verbeeldingsvermogen. Helaas is de tentoonstelling nu niet te bewonderen, maar je kan wel het Museum aan Huis bezoeken. Klik hier voor een ultrakorte introductiefilm.   


En als voorproefje voor de tentoonstelling heeft het museum een wondertelefoon geïnstalleerd.


Bel 00 31 30 307 10 37 voor een wonderverhaal of laat zelf een wonder achter.


We hebben het geprobeerd, ... en het werkt wonderlijk wel! 


Als bij wonder verscheen er nog een andere tipgever die suggereerde om de wonderverhalen door te trekken naar de muziek, bv. met de Mysteriensonaten’ van Biber, 15 sonates voor viool en basso continuo. met een toegevoegde passacaglia voor soloviool. Ze verwijzen naar de 15 mysteriën uit het leven van Maria en waren bedoeld als meditatieve begeleiding tijdens het bidden van de rozenkrans. De 14e sonate van Biber verheerlijkt het mirakel van Maria Hemelvaart: “Die Aufnahme Maria in den Himmel’’. Hier te beluisteren (vanaf minuut 35'24"). https://youtu.be/7IBlivYSrBo?t=2124

   

Meer uitleg over dit werk, samen met een selectie van andere beeld-/geluidsopnamen en een verwijzing naar de partituur kan je vinden in de lockdown-blog van Prof. Ignace Bossuyt, gerenommeerd expert van Renaissancepolyfonie en de huismusicoloog van het Concertgebouw in Brugge. Tweemaal per week publiceert hij nu een wonderlijk verhaal over interessante muziekstukken, met bijhorende luisterfragmenten.

Ignace Bossuyt zoekt het voor u uit’.


10 musicologische avonturen heeft hij inmiddels gepost. Een topsite om je te verdiepen in muzikale meesterwerken, zoals ook Erik H. ons al vroeger suggereerde en zijn aanbeveling met deze woorden besloot: 'Voor de melomanen een echte aanrader. En alhoewel het niet politiek of sociaal correct is, zou je bijna wensen dat de coronatijden nog lang mogen duren om nog lang te kunnen genieten van Ignace Bossuyt.


Nog een andere tip gaf Ignace Bossuyt ons over een wonderlijke gebeurtenis in het middeleeuws Castilië.

Een boer wordt bedreigd door een groep gewapende ridders die ruzie stoken met zijn landheer en hem willen doden. De boer valt op zijn knieën en roept Maria ter hulp. Terstond ketsen de speren op zijn lichaam af zonder hem te kwetsen. De ridders zien het mirakel, vragen vergiffenis en druipen af. En de boer gaat op bedevaart naar Rocamadour....


Dit is het wonderbaarlijke verhaal vertolkt in het nummer 22 van de Cantigas, een verzameling van 427 éénstemmige liederen gecomponeerd tussen 1252 en 1284 en met teksten opgesteld in Galicisch-Portugees, wat toen de lyrische taal van Castilië was. De meeste liederen zijn religieuze lofzangen ter ere van Maria, en vertellen over wonderen die dankzij Haar tussenkomst plaatsvonden.

Beluister, bekijk en bewonder hieronder. De tekst van Cantiga nr 22 vind je hier.


Wel bedankt, Ignace, voor deze wonderlinge tips.

5 mei 2020 - Wonderlijke verhalen
bottom of page