top of page

Blijf-in-je-kot

79

Coronablog 2020 n°

6 juni 2020 - Nam June Paik, vader van de videokunst

Zuid-Koreaan Nam June Paik (1932 – 2006) was veelzijdig: kunstenaar, uitvinder, techneut, visionair en pionier. Massamedia, internet, smartphone, televergaderen,... hij voorspelde het allemaal.

6 juni 2020 - Nam June Paik, vader van de videokunst
6 juni 2020 - Nam June Paik, vader van de videokunst

In 1965 kwam het eerste draagbare videosysteem op de markt geproduceerd door Sony. De Koreaanse kunstenaar Nam June Paik kocht een set. Toen hij in een taxi in een file zat veroorzaakt door de stoet van Paus Paulus VI bij zijn bezoek aan New York, legde hij de stoet vast en vertoonde deze opname diezelfde avond in kunstenaarscafé Café à Go-Go. Dit wordt beschouwd als de eerste manifestatie van videokunst (info wikipedia).


De Zuid-Koreaan Nam June Paik (1932 – 2006) was een veelzijdig man: kunstenaar, uitvinder, techneut, visionair en pionier. Paik zag al vroeg in wat de impact van massamedia zouden zijn. Hij introduceerde de term 'electronic highway' of ‘elektronische snelweg’ en voorspelde daarmee al in de jaren 70 de toekomst van internet en digitale communicatie. Dat is toch 20 à 25 jaar vooraleer internet commercieel doorbreekt. Hij voorspelde niet alleen internet, maar ook de smartphone, het televergaderen, sateliet-TV. Maar bovenal was hij de pioneer van de videokunst. Hij liet zien hoe je met technologie kunst toegankelijk kan maken voor iedereen op deze wereld. Zo zou je deze blog, met zijn mogelijkheid om tekst, klank en beeld te combineren en over de hele wereld beschikbaar te stellen, een uitvloeisel kunnen beschouwen van Paiks visie enlevenswerk.


Bekijk hier in een reportage van Tate Modern hoe Paik 5 keer de toekomst voorspelde.


Heb je Paiks overzichtstentoonstelling in Tate Modern in 2019 gemist, dan biedt een retrospectieve in het Stedelijk Museum Amsterdam een nieuwe kans. Die is nog te bekijken tot 23 augustus. Plan wel je trip, want reserveren is verplicht en de tentoonstelling wordt toch wel een publiekstrekker. Reserveren voor de lunch in TEN, het nieuwe good food café in het Stedelijk, is wellicht ook handig. Men hanteert er de 1,5 m regel, dus het aantal plaatsen is beperkt.


Deze tentoonstelling Nam June Paik: The Future is Now  brengt naast een overzicht van zijn belangrijkste werken enkele van zijn iconische installaties op één plek samen:

  • TV-Buddha uit 1974, uit de collectie van het Stedelijk, is een installatie waarbij een 18e-eeuws houten Boeddhabeeld zichzelf ‘bekijkt’ via een TV-camera en een beeldscherm. Of hoe de selfie wordt aangekondigd als nieuwe hype en moderne interpretatie van 'Cogito ergo sum - ik denk, dus ik besta'

'De Weg (van Boeddha) bestuderen is het Zelf bestuderen. Het Zelf bestuderen is het Zelf vergeten. Het Zelf vergeten is verlicht worden door alle dingen van het universum. Verlicht worden door alle dingen van het universum betekent het lichaam en de geest van het Zelf en die van anderen afwerpen. Zelfs de sporen van verlichting worden weggevaagd, en het leven met spoorloze verlichting gaat eeuwig en altijd door'

13e-eeuwse Japanse zenboeddhist Dogen Zenji

  • TV Garden uit 1974-77, een installatie met televisietoestellen en levende planten, en zo een vooruitblik op een wereld waar technologie en natuur één geheel gaan vormen.


  • Het monumentale werk Sistine Chapel uit 1993, een totaalervaring met tientallen beamers in 1 grote ruimte die beelden projecteren van ouder werk en van Paiks vrienden, alles verwerkt in een videocollage van zijn artistieke loopbaan.

Voor de thuisblijvers is er best ook wat te beleven op internet. Hier bv. een interessante clip van de Nederlandse ‘Homeschool’, waarbij de Robotfamilie Aunt and Uncle  (1986) becommentarieerd wordt.

Of, ook van Tate, een interview met Ken Hakuta over zijn ‘crazy’ nonkel.

‘He was a great uncle to have, because he wanted me to watch more TV!

6 juni 2020 - Nam June Paik, vader van de videokunst
bottom of page