top of page

Meimaand

Nieuwsbrief n°
31
22 mei 2024
Voor de maand mei kozen we voor heel uiteenlopende klanken en beelden. Op het "bijna-zomer"-pad van begin mei dompelen vier componisten zich onder in de romantiek van de ontluikende natuur en de liefde. Evenveel schilders beantwoorden hun liederen.

Met het 'O socii durate' van Adriaen Willaert verplaatsen we ons naar de 16de eeuw . Titiaan als portretschilder plaatsen we hier tegenover. Deze dialoog wordt een mooi voorbeeld van samenspel tussen macht, muziek en beeldende kunst.

Jo en Jan

22 mei 2024

Dialoog 13 - Mei

Van oudsher is de meimaand een bron van inspiratie geweest voor componisten. Uit de middeleeuwen en de renaissance dateren talloze meiliederen die gezongen werden tijdens de jaarlijkse meifeesten. Maar ook componisten als Schumann, Beethoven, Schubert en Brahms vonden in het thema van de meimaand een dankbare aanzet tot lyrische composities.


En telkens ontwaren we in de muziek ook de verzuchtingen van de verliefden: zwalpend tussen hoop en wanhoop, de euforie van de liefde tot de melancholie in het gedicht van Achim von Arnim, getoonzet door Brahms.


Als antwoord kozen we werken die meesurfen op deze euforische maar ook melancholische golven. Rembrandt en zijn Flora zetten de toon bij het begin van de meimaand. De impressionisten verwijlen in bloemrijke tuinen, genieten van zon en schaduw of verpozen in een leunstoel en verwijlen in eigen gedachten.

https://www.kunstontmoetingen.com/muziekverhalen-3-1/mei 



Dialoog 14 - Durate

Als man van grote invloed was kardinaal Nicolas Perrenot Granvelle ook geïnteresseerd in wetenschap, literatuur, muziek en beeldende kunst. De internationaal geprezen componist Adriaen Willaert kwam dan ook in het vizier om in opdracht van Granvelle een compositie te schrijven waar zijn motto Durate (Houd vol) als uitgangspunt werd genomen. De tekst voor het motet dat Willaert schreef is ontleend aan de Aeneis van Vergilius. Ook Aeneis moest zijn manschappen moed inspreken en troosten.


Deze compositie bracht ons bij de figuur van Titiaan die van Granvelle een imponerend portret maakte. De Venetiaanse schilder wist naam te maken in alle vooraanstaande kringen en paste dus helemaal in de leefwereld van Granvelle.

https://www.kunstontmoetingen.com/muziekverhalen-3-1/durate




En voor de muziekliefhebbers nog een tip:

In de eerste reeks dialogen bespraken we het werk Apollon Musagète van Igor Stravinsky (Reeks I, dialoog 36).

Het Concertgebouw te Brugge organiseert van woensdag 5 juni tot en met vrijdag 7 juni het Budapest Festival met het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivàn Fischer.

Op 5 juni staat, naast werk van Händel, ook Apollon musagète op het programma.


Op deze link vind je alle informatie over het festival en kan je kaarten voor dit concert bestellen:

https://www.concertgebouw.be/nl/musici-van-het-budapest-festival-orchestra-3

bottom of page