Kunstzinnige coronawandelingen in Vlaams-Brabant
Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken.
Landart aan de nieuwe natuuroase in het Chartreuzenbos
Op 22 sep 2020 werd een nieuwe natuuroase geopend in Holsbeek, aan de Chartreuzenberg. Een bijzondere plaats die uitnodigt tot rust, waar natuur en kunst samenkomen. Het pad naar de natuuroase start aan de parking, ter hoogte van het kruispunt van de Lindestraat en Meidries (wandelknoopunt 113). Een indrukwekkende houten verwelkomingsboog nodigt je uit. Dit landartkunstwerk is een ontwerp van de Koreaan Lee Jae Hyo en werd uitgevoerd door Bart Luyckx van Woodenart. Iets verder vind je een labyrint gemaakt met de typische ijzerzandsteen uit de streek. Een labyrint om te betreden en al wandelend innerlijk tot rust te komen.
Er zijn 3 wandelsuggesties:
de 3,6 km lange natuuroasewandeling, bedoeld om te bosbaden Volg de meditatiesymbolen
de 7,2 km lange Chartreuzenbergwandeling, met zijn mooie hellingen, prachtige bos en holle wegen. Onderweg kom je voorbij wijndomein Chartreuzenberg voor een Hagelands wijntje. Knooppunten: 113 - 109 - 110 - 17 - 11 - 1 - 12 - 19 - 18 - 111 - 112 - 113
de topper: de 11,6 km lange Bergbroekwandeling: ten noorden van de Kortrijkse Baan, doorheen akkers, weiden en populierenbossen. dan via de vallei van de Winge langs de Uitemmolen, een gerestaureerde watermolen die tot 1573; dan, ten zuiden van de Korttrijkse Baan, de steile klim naar de top van de Ramselberg met boven een prachtig vergezicht over de Wingevallei en het Bergbroek. 113 - 109 - 110 - 108 - 16 - 104 - 105 - 602 - 601 - 129 128 - 127 - 124 - 115 - 114 - 113
Hier enkele foto's.
Lindestraat & Meidries, 3220 Holsbeek, België
Bloesemwandeling in Zoutleeuw met onderweg het Klokhuis van beeldend kunstenaar David Hoppenbrouwers.
Parkeer en vertrek vanop het kerkplein in Dormaal, een stemmig stil dorpjje. Wandel verder richting natuurdomein 'Ter Vinne' (Zoutleeuw), dan via Booienhoven en Halle (Hal) terug naar Dormaal. Onderweg mooie boomgaarden, kerkjes en het kunstwerk 'Klokhuis' van beeldend kunstenaar David Hoppenbrouwers, een van de 11 fruitbeeldige kunstwerken die in 11 Hagelandse gemeenten te ontdekken zijn, allen geïnspireerd door de bloesems en de fruitteelt. Bekijk de youtube-clip over het project van de 11 fruitbeeldige kunstwerken, met een interview met David Hoppenbrouwers.
Totale wandeling van 11,5 km, met knooppunten: 313 > 349 > 312 > 310 > 347 > 346 > 311 > 312 > 349 > 313. Hier een fotoreportage.
Kerkstraat 30, 3440 Zoutleeuw, Belgium
Drie kerkenwandeling in de Brabantse Kouters
Vertrek aan het schilderachtige Sint-Stefanuskerkje van Oppem voor een wandeling van ongeveer 8,5 km door een glooiend kouterlandschap. De tocht vormt een driehoek met in elke hoek een opmerkelijk erfgoedkerkje: Sint-Stefanus in Oppem, de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekapel van Amelgem, de Sint-Jan de Doperkerk in Ossel. Onderweg zijn er talloze mooie uitzichten en interessante plekken:
de Duivelsschuur met zijn legende, het Foeksenbos en op de Heirbaan een panorama in de verschillende windrichtingen, met aan de ene kant het Atomium en aan de ander kant de Sint-Romboutstoren van Mechelen. Geniet van de trage wegen, het glooiende landschap en de verrassende stilte, zo dicht bij Brussel.
Wandelknoopunten: 508 > 507 > 506 > 504 > 503 > 423 > (424 >) 425 > 507 > 508.
Hier een pdf met de routebeschrijving (iets korter dan hier aangegeven) en hier een fotoreportage.
Processieweg 1, 1860 Meise, Belgium
Laermanswandeling, met de Witte Muur als startpunt
Eugène Laermans schilderde 'De dode' in 1904 op basis van een jeugdherinnering toen hij een drenkeling zag wegslepen langs de felwitte muur die het parochiehuis van Wemmel omringde. De witte muur komt terug in vele schilderijen van Laermans en verwijst naar uitzichtloosheid en vervreemding. Deze wandeling voert verder naar het gehucht Amelgem, met als bezienswaardiogehden een oude hoeve en de Duivelsschuur, een barokke kapel en een watermolen uit 1206. Verder naar het Beverbos langs de Maalbeek, met onverwacht veel natuur zo dicht bij de Grote Ring. Onderweg, aan de oude ingang van Campus Wemmel (Zijp) is een opmerkelijke bronzen sculptuur te zien van Marc Macken. Let ook op de oude schoolgebouwen in expostijl.
Bewegwijzerde wandeling van 10,6 km.
Start aan het Kasteel van Wemmel (nu gemeentehuis) aan knooppunt 500 en wandel achtereenvolgens naar de knooppunten 502-503-504-505-51-52-53-54-55-59-501 en tenslotte weer naar knooppunt 500. Parkeren (gratis) aan het gemeentehuis van Wemmel (Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel). Hier een fotoreportage.
Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel, Belgium
'School van Tervuren'-pad met onderweg sculpturen van Tom Frantzen
'School van Tervuren'-pad (@ 4 km), genoemd naar een groep kunstschilders die zich rond 1870 te Tervuren vormde rond Hippolyte Boulenger en zich toelegde op het schilderen in de vrije natuur, het zgn "plein-airisme", als reactie op het academisme en vooropgestelde regels. Je wandelt langs de sites waar de landschapsschilders ooit hun schildersezel plaatsten. Vanaf het marktplein, langs de gotische kerk, de eeuwenoude pastorie en het kasteel van Robiano, naar de bron van de Voer en het Zoniënwoud, dan terug via de Wolvenweg, een mooie, holle weg.
Aan de kerk vind je al enkele bronzen beelden van Tom Frantzen, beeldhouwer uit het naburige Duisburg, oa. de Trommelaar en de scoutswelp. Op het einde van de Kerkstraat, in een portiek van het vroegere notarishuis waar eind 20e eeuw het museum van de School van Tervuren gevestigd was, zie je de beeldengroep Het Schildersatelier met een aap in schilderstenue, die je recht in de ogen aankijkt: een knipoog naar de School van Tervuren. En vergeet bij het wegrijden uit Tervuren ook niet de Bandundu Water Jazz Band op de rotonde te bekijken, een circus van dieren uit het Africamuseum die muziek spelen en water spuiten, en met de auto's die in het circus meedraaien (zie VRT reportage).
Hier een pdf met meer info over de bezienswaardigheden op het wandelpad. En hier enkele foto's van de wandeling.
Markt, 3080 Tervuren, Belgium
Sint-Veronawandeling in Leefdaal
Start op het dorpsplein van Leefdaal, aan de Sint-Lambertuskerk, van oorsprong een romaanse kerk uit de 12e eeuw, met aan het hoofdaltaar een merkwaardig schilderij van Gaspar de Crayer (1584-1669), de bekering van Hubertus. Rond de kerk talrijke monumenten en graven van WO I en II. Dan via een prachtige linden- en beukendreef naar het idyllische kasteel van Leefdaal, waar de grafelijke familie de Liedekerke het sinds 1775 bewoont. Verder langsheen het kabbelende water van de Voer naar de Veronakapel, een unieke romaanse kapel waar volgens de legende een volksheilige St-Verona zou begraven zijn en de oudste kerk uit deze streek.
Dan gaat het omhoog door enkele mooie holle wegen tot boven op het leemplateau van waar mooie vergezichten over de Voervallei. Hier een fotoreportage tijdens de winter.
Volg de wandelknoopunten: 5 > 57 > 56 > 55 > 52 > 51 > 50 > 5 (6,2 km)
Dorpsplein, 3061 Bertem, Belgium
Om en rond het Prinsenbos van Grimbergen
Een kolossaal stalen sculptuur van de Brit Barry Flanagan is te zien in het Prinsenbos, vlak bij de ruïnes van het Prinsenkasteel. Daar vind je ook de MOT, Museum voor Oude Technieken, in de voormalige kasteelboerderij. Wandel vandaar naar de abdij van Grimbergen via de Prinsenwandeling (1,5 km) of kies voor de Kapellenwandeling (10,5 km in totaal, maar met afkortingen mogelijk). Beide wandelingen zijn bewegwijzerd. Hier nog wat meer foto's.
1850 Grimbergen, Belgium
Kastelenwandeling, met start aan 'Le Surgissement des Ombres' van Christian Lapie
Vertrek aan de parking van het kasteel van Gaasbeek voor een wandellus van 7 km met wandelknoopunten,. Bij de start, aan de ingang van het domein Gaasbeek, komen we langs de gespleten verkoolde eikvan Christian Lapie. Verder gaat het rondom het kasteel van Gaasbeek, via de dorpskern van Gaasbeek tot aan het Kasteel van Groenenberg. Hier een brochure met plan.
Kasteelstraat 40, 1750 Lennik, Belgium
De Blik van Bruegel, met 'Study of a Windmill' van Gijs Van Vaerenbergh en 'Kuh' van Lois Weinberger
In de Bruegeliaanse landschappen van het Pajottenland volgen we het pad (8,3 km) van een wandeling uit 2019 die bruggen maakte tussen Bruegel en vijftien hedendaagse kunstenaars, designers en architecten. Enkele kunstwerken blijven permanent in het landschap staan. Klik hier voor een beschrijving en plan via website en app RouteYou. Ligt op de Brabantfietsroute van Kunst op de Kaart.
1700 Dilbeek, Belgium
Bosbaden in natuuroases, Zoniënwoud
Stukjes stille natuur waar je je hoofd even kunt leegmaken. Met al je zintuigen de natuur beleven. Korte bewegwijzerde wandellussen van 2 km met onderweg houten objecten om op te zitten, liggen, hangen of de juiste oefeningen doen om tot rust te komen.
Start aan de Duboislaan, bij Onthaalpoort Groenendaal (restanten Priorijkerk) in het Zoniënwoud. Hier een kaartje. En luister naar de podcast om te begrijpen wat bosbaden betekent. In de videoclip een promotie van een zakboek voor het bosbaden.
Jan van Ruusbroecweg,, Duboislaan, 1560 Hoeilaart, Belgium
Bosbaden in natuuroases, Heverlee-Bos
Stukjes stille natuur waar je je hoofd even kunt leegmaken. Met al je zintuigen de natuur beleven. Korte bewegwijzerde wandellussen van 2 km met onderweg houten objecten om op te zitten, liggen, hangen of de juiste oefeningen doen om tot rust te komen.
Start aan het Europees Centrum La Foresta in Vaalbeek. Hier een plannetje voor Heverlee-Bos. En luister naar de podcast om te begrijpen wat bosbaden betekent. In de videoclip een promotie van een zakboek voor het bosbaden.
Prosperdreef 9, 3054 Vaalbeek, Belgium
Start aan het Damiaanmuseum en ontdek er enkele mooie beelden zoals hierboven 'De Zonnewijzer' van Roger De Haes, of een expressief borstbeeld van Pater Damiaan. Vandaar vertrekt de Zegbroekwandeling door een stukje ongerepte natuur (rode vierkantjes (4,3km) of groene ruiten (7,8km)). Hier een plannetje. En hier enkele foto's. In de videoclip wordt het Damiaanmuseum kort toegelicht.
Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo, Belgium
Langs een 3 km lange en bewegwijzerde wandellus met 20 'levende beelden' ontdek je deze stad en zijn historische bezienswaardigheden. Achter ieder beeld schuilt een legende of verhaal die de stad tot leven brengen. Hier een plannetje. Start aan het Gemeentelijk Museum of aan het Grenadier Guardplein waar je kan parkeren.
Aarschot, Belgium
De gerestaureerde toren is vrij toegankelijk en ligt onderweg op de Alsbergwandeling. Klim tot helemaal boven voor een prachtig uitzicht op het Hageland. Hier is een plannetje.
Oude Leuvensebaan, 3390 Tielt-Winge, Belgium
Brug met een meanderende Demer uitgelaserd in cortenstaal en met tolhuisje in het midden, verwijzend naar een vroegere scheepvaart. Hier een brochure van de geschiedenis van de Demerloop, uitgegeven door Regionaal Landschap Noord-Hageland. Wandelen vanuit Betekom op de Beemdenwandeling, door het Vorsdonkbos. Hier een kaartje.
XQHJ+PM Begijnendijk, Belgium
Vanaf het jaagpad langs de Demer vertrekt een hoogtepad van 59m in cortenstaal tot tussen de eiken. Onderweg met de fiets of kano door de Demervallei. Of tijdens een wandeling langs de Demer vanuit Werchter op de Demer- en Dijlewandeling. Parkeren aan de kerk van Werchter. Een videoclip van Provincie Vlaams-Brabant over het nieuw wandelnetwerk Demer en Dijle.
3118 Werchter, Belgium
Een beroemd landmark op de Demer- en Dijlewandeling, tussen Wakkerzeel, Werchter en Rotselaar. Klik hier voor een plannetje.
Haachtsesteenweg, 3118 Rotselaar, Belgium
Vrij toegankelijk, onderweg op de René Mertenswandeling. Kunstwerken van Paul Gees,Johan Tahon, Eugène Dodeigne, Bernard Venet, Henk Visch, Roel D’Haese, Georges Grard, Patrick Merckaert, Thomas Houseago. Hier nog een folder met beschrijving van de route.